Olyckligt nygifta

Publicerat 14 oktober av lasse

Grattis på den stora dagen! Du har precis gift dig, dagen var jättefin, alla dina vänner kom och ingenting gick fel – kort sagt var festen väldigt lyckad. Och du har just börjat ett helt nytt liv vid sidan av den du älskar. Allt är rosenskimrat, och du är lycklig och nykär.

Nähä?

Då kanske du undrar vad det är för fel på dig. Varför kan du inte få vara glad?

Du är inte ensam om detta. Det har bevisats att en tiondel av alla nygifta par blir deprimerade direkt efter bröllopet. Många har fått hjälp av förstående släktingar och vänner, eller använt sig av dialektisk beteendeterapi som en metod at motverka depression. Men du kanske först och främst vill veta varför det över huvud taget gick så illa till för dig, som i vanliga fall tar allt med en klackspark.

Baksmällan efter bröllopsdagen

Det ställs många krav på bröllopsdagen: festen ska vara perfekt, alla ska vara glada, särskilt brudparet ska skratta lyckligt, vara vackra som sagoprinsar och -prinsessor, och rida bort i solnedgången på väg mot en oförglömlig smekmånad och ett lyckligt liv. När det då händer något oplanerat kan stressen som skapas bli droppen som får glaset att rinna över – du är överspänd och dödstrött efter månader och kanske år av noggrann planering, och du orkar inte med så mycket mer. Ekonomin kan också ha fått sig en baksmälla. De senaste veckorna har ert hela liv kretsat kring just denna dagen – och när den nu är över, kan det kännas som om ni inte har något kvar att leva för. Visst är det osant – men försök förklara det för dina känslor.

Få tillbaka livsglädjen

För tillfällen som just detta finns Finjagården till. Här kan du ta del av DBT, eller dialektisk beteendeterapi, en behandling som är utsedd för att hjälpa dig:

Balansera acceptans mot förändring
Fokusera på uppenbara motsägelser
Uppmärksamma ett naturligt förhållningssätt i vardagen
Balansera dina behov mot andras
Få tillbaka livsglädjen och motarbeta din depression
På så sätt kan du få bukt med stressen, tröttheten och den oförklarliga sorgen som dessa skapar, och förnya krafterna inför det nya liv som väntar dig. Ta tillbaks din lycka och lev ut den fullständigt!